Welke woonstijl past nou bij mij?
Er zijn vele woonstijlen van landelijk tot industrieel en van Scandinavisch tot modern. Het belangrijkste is dat je je er thuis voelt je huis moet niet alleen je huis zijn maar ook je thuis!
Ga eerst bij jezelf na van, waar hou ik van? Hou ik van lichte kleuren of mooie warme kleuren? Wat vindt ik belangrijk? Praktisch?
Kan je er echt niet uitkomen omdat alle stijlen wel iets heeft wat je aanspreekt dan kan je natuurlijk ook de stijlen gaan mixen en je eigen stijl er aan geven.
Laat je inspireren en kijk wat het beste bij je past.
We hebben enkele stijlen voor u op een rijtje gezet.
Industrieel
Industrieel is stoer met robuuste elementen en een rustige basis.
Niet te veel ditjes en datjes het moet een bepaalde eenvoud uitstralen zoals onafgewerkte muren of waterleidingen die je gewoon ziet.
Het mag er dus wel een beetje rauw uitzien.
De elementen zoals beton, leer, hout , staal, steen en metaal wordt vaak gebruikt om het stoere karakter naar voren te brengen.
De kleuren zijn basic dus geen felle kleuren, hou het rustig.
Landelijk
De naam landelijk zegt het al, het moet vooral sfeer en rust uitstralen dat als je binnen loopt er je meteen thuis voelt.
Warme uitstraling met rustieke kleuren.
Niet te donker en vaak natuurlijke materialen zoals rotan, hout, wol, linnen en katoen.
Kussens worden veel gebruikt in de landelijke woonstijl en plaids en schapenvachtjes mag er zeker niet ontbreken.
De kleuren zijn licht en naturel zoals: grijs, taupe, wit, en creme. Wil je toch er kleurenaccent er bij doen dan kan je kiezen voor zachte kleuren zoals zachtgeel, zachtroze of zachtgroen, niet te felle en schreeuwende kleuren.
TIP:
Heb je oude meubels die je niet meer gebruikt dan kan je een nieuwe look geven met krijtverf of matte verf dat past uitstekend bij de landelijke woonstijl.
Scandinavisch
Scandinavisch is vaak een woonstijl met lichte kleuren, strakke lijnen en weinig vormgeving.
De sfeer is rustig, licht en natuurlijk. Er wordt vaak natuurlijke elementen gebruikt en neutrale kleuren en heeft een frisse uitstraling.
Bij deze woonstijl mag je wel wat frisse kleuren gebruiken vaak wordt de wat coolere kleuren gebruikt zoals b.v. blauw of grijs of pastel kleuren en dat vaak gecombineerd met kamerplanten.
Ook hier wordt vaak wol, linnen, hout en katoen gebruikt om de natuurlijke look te creëren. Hou de zichtlijnen zo vrij mogelijk dus geen imposante kasten maar lage kasten en alles in lange lijnen. Hou het subtiel ook in de patronen van de kussen, plaids of andere accessoires.
Licht is belangrijk bij de Scandinavische woonstijl ook het hout is licht van kleur.
Modern
De moderne woonstijl staat voor strak, ruim en functioneel met minimale decoratie.
De materialen wat vaak gebruikt zijn: Chroom, rvs, leer, kunststof en glas en de lak die vaak gebruikt is hoogglans.
Kleuren zijn vaak de basiskleuren wit en zwart, wil je toch een kleur er aan geven dan wordt het vaak met felle kleuren gecombineerd wat natuurlijk wel er extra uitspringt naast de basiskleuren.
Om het toch een iets warmere look er aan te geven gebruik dan donker hout en als accessoires is een mooi groot vloerkleed erg geschikt zolang het maar ruimte uitstraalt.
De moderne woonstijl straalt vaak luxe uit en is overal over nagedacht zonder te veel poespas.
Bohemian
Bohemian staat voor kleur, druk, en heel veel planten.
Vaak wordt het gecombineerd met andere woonstijlen bijna alles is toegestaan in deze woonstijl, alle kleuren en patronen kan je gewoon met mekaar combineren, alles kan. zolang de uitstraling maar puur is.
Je ziet vaak de invloed van diverse culturen en woonstijlen er in terug.
Er wordt vaak natuurlijke elementen gebruikt met een hoog aaibaarheid factor zoals zacht fluweel, geborduurde kussens en een wollen handgeknoopte wandhanger.
Qua meubels speelt toch bamboe, hout en rotan een grote rol en qua decoratie maak je het lekker zo bont mogelijk zoals keramiek, goud of messing.
Donkere en warme kleuren horen bij de Bohemian woonstijl waar je alles mee combineert wat je wil, vooral natuurlijke elementen zoals, planten, hout, wol enz. horen erbij.